Ce boli ascund durerile de calcaie?

Durerile de calcaie pot fi un simptom al mai multor boli și afecțiuni, iar în acest articol vom explora ce se ascunde în spatele acestor neplăceri comune. Este important să înțelegem că durerea de calcai nu trebuie ignorată, deoarece poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave. Vom analiza de ce mă doare călcâiul stâng, de ce ma doare calcaiul drept, de ce ma dor calcaiele și ce boli pot fi implicate.

De Ce Mă Doare Călcâiul Stâng?

Durerea de calcaiul stâng poate fi cauzată de mai multe condiții, iar un diagnostic corect este esențial pentru a începe tratamentul adecvat. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de calcaiul stâng:

 • Fasciita plantară: Este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de calcai. Această afecțiune implică inflamația fasciei plantare, o bandă groasă de țesut care se întinde de la călcâi până la degetele de la picioare.
 • Spurul calcanean: Este o proeminență osoasă care se formează pe călcâi și poate cauza dureri intense.
 • Tendinita lui Achille: Inflamația tendonului lui Achille, care leagă mușchiul vițelului de călcâi, poate provoca dureri în partea din spate a călcâiului.
 • Artrita: Anumite tipuri de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă, pot afecta articulațiile și pot duce la dureri în călcâie.

Este esențial să consultați un medic sau un specialist în ortopedie dacă aveți dureri persistente la călcâiul stâng pentru a obține un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

De Ce Mă Doare Călcâiul Drept?

La fel ca în cazul durerii de calcaiul stâng, durerea de calcaiul drept poate fi provocată de mai multe afecțiuni. Iată câteva posibile cauze:

 • Fasciita plantară: Aceasta poate afecta și calcaiul drept, nu doar pe cel stâng.
 • Tendinita lui Achille: Inflamația acestui tendon poate apărea și la nivelul calcaiului drept.
 • Leziuni: O leziune la nivelul calcaiului drept, cum ar fi o întindere sau o fractură, poate provoca dureri intense.
 • Boala lui Haglund: Această afecțiune se caracterizează prin formarea unei proeminențe osoase în spatele calcaiului și poate fi o cauză a durerii.

Pentru a determina cauza exactă a durerii de calcaiul drept, este necesară o evaluare medicală amănunțită.

De Ce Ma Dor Calcaiele?

Dacă vă confruntați cu dureri la ambele călcâie, există câteva motive posibile pentru această simptomatologie:

 • Fasciita plantară bilaterala: Inflamația fasciei plantare poate afecta ambele călcâie și poate fi foarte dureroasă.
 • Stresul excesiv: Activități care implică mersul sau alergarea pe distanțe lungi pot duce la stresul excesiv al călcâielor și la apariția durerilor.
 • Obiceiuri greșite de încălțăminte: Folosirea pantofilor nepotriviti sau a pantofilor cu talpa subtire poate contribui la durerile de calcai.

Este important să consultați un specialist în ortopedie sau un medic pentru a investiga cauza exactă a durerilor de calcaie și pentru a primi îndrumări cu privire la tratamentul adecvat.

Tratamentul Durerilor de Calcaie

Tratamentul durerilor de calcaie poate varia în funcție de cauza specifică a afecțiunii. Acesta poate include:

 • Odihna: Este important să permiteți călcâielor să se odihnească pentru a permite vindecarea.
 • Fizioterapie: Exercițiile de întindere și întărire pot ajuta la ameliorarea durerilor și la prevenirea recidivelor.
 • Terapia cu unde de șoc: Acest tratament poate fi folosit pentru a stimula vindecarea în cazul fasciitei plantare.
 • Încălțăminte adecvată: Alegerea pantofilor potriviți poate reduce stresul asupra călcâielor.

Întrebări Frecvente

1. Durerile de calcaiul stâng pot indica o problemă mai gravă?

Da, durerile persistente la calcaiul stâng pot indica o problemă mai gravă, cum ar fi fasciita plantară sau artrita. Este recomandat să consultați un medic pentru un diagnostic precis.

2. Ce tratament este eficient pentru fasciita plantară?

Tratamentul pentru fasciita plantară poate include odihna, fizioterapie, terapia cu unde de șoc și utilizarea unor tălpi speciale pentru pantofi. Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră.

3. Cum pot preveni durerile de calcai?

Pentru a preveni durerile de calcai, evitați mersul desculți pe suprafețe dure, purtați încălțăminte adecvată, faceți exerciții de întindere a picioarelor și mențineți o greutate sănătoasă.


Vezi și:

Photo of author

Dan

Lasă un comentariu